Всички категории

Какво трябва да знаем за готвене в керамични съдове?
Какво трябва да знаем за готвене в керамични съдове?

Керамичните съдове са изключително удобни за готвене, а приготвените в тях продукти са много по-здравословни, отколкото тези, които са приготвени в алуминиеви или друг вид съдове.

В керамични съдове можете да готвите месо, риба, зеленчуци, както и да печете различни видове кулинарни шедьоври без добавяне на мазнини. Технологията на готвене на различни ястия в керамични съдове е доста опростена и не изисква специална подготовка.

Предимства на керамичните съдове:

  • В керамичните съдове храната се приготвя по-бързо, защото топлината се задържа по-дълго. Ястията стават по-бавно, но са винаги много вкусни.
  • В керамичните съдове може да се готви без мазнина.
  • Керамичните съдове се почистват много лесно, понякога дори само с домакинска хартия. Храната не залепва и не загаря

Как да готвим в керамични съдове?

Керамичните съдове се слагат винаги в студена фурна. Подобно на глинените съдове, ако сложите керамичните в загрята фурна, може да се напукат. Не е желателно да слагате керамичните съдове във фурна, по-гореща от 250 градуса.

Печене на сладкиши в керамични съдове

Ако печете сладкиши в керамични съдове, имайте предвид, ще трябва да адаптирате времето за печене. При кексовете например ще се наложи да увеличите времето с 5-10 минути.

При печенето на кексчета и суфлета, също ще трябва да предвидите малко по-дълго време за приготвяне. Колко точно, зависи от дебелината на формата, дали е керамична или с керамично покритие, както и на колко точно градуса печете сладкиша.

Керамични съдове срещу съдове с керамично покритие

Не бъркайте керамичните съдове със съдове с керамично покритие. Керамичните съдове са по-плътни и по-тежки. Цената им е малко по-висока, но са добра инвестиция за всяка кухня. Керамичните съдове са на практика вечни – не се захабяват и покритието им не се разваля. Единственият недостатък е, че се чупят, ако ги изпуснете на теракот или цимент.

Препоръчваме: Керамични съдове “Vila Rica” и “Cerutil”